ultra plusz receptek
2007.03.04. 10:17
Receptek az Ultra Plus ednycsaldhoz
Az UltraPlusz klnleges alapanyagbl, az n. likvid kristly polimerbl kszlt. Ez az alapanyag teszi lehetv, hogy a termket mikrohullm s hagyomnyos stben egyarnt lehessen hasznlni. Az UltraPlusz –25C-tl +230C-ig hll. Kifejezetten stben vagy mikrostben val melegtsre, stsre s fzsre fejlesztettk ki, emellett azonban alkalmas fagyasztsra, htszekrnyben val trolsra s tlalsra is.
Az UltraPlusz kt tetvel rendelkezik. A fehr kizrlag a fagyasztban s a htben hasznlhat, a zld pedig a hagyomnyos s a mikrohullm stben.
Javasoljuk, hogy maximum 180C-on hasznljtok az ednyt, hiszen ez a hfok bven elegend akr stshez, akr fzshez! Az UltraPluszt 230C-on legfeljebb 2 rn t szabad hasznlni!
Az UltraPluszt grillezni s a gztzhelyen hasznlni nem szabad, mert az egy pontra koncentrld h megolvasztja az ednyt.
Az UltraPlusz a fagyasztbl azonnal a stbe vagy a mikrohullm kszlkbe tehet – jl tri a nagy hmrsklet-ingadozsokat is.
Az edny als rsze nmileg szlesebb, mint a teteje – ha belenznk az ednybe, ennek rnykt lthatjuk.
A kt fle alatti rsz egy picit vastagabb, hogy nagyobb legyen a flek teherbr kpessge. Fontos azonban, hogy az UltraPluszt a stbl minden esetben kt kzzel vegyk ki! Ha csak az egyik flnl fogva emeljk ki, akkor az tel teljes slya arra az egy pontra nehezedik, gy a fl letrhet. A fl letrse nem garancilis hiba! Mindig hasznljunk konyharuht vagy kesztyt a kivtelkor, mert az UltraPlusz nagyon meleg lesz. Zld tetejt is mindig vigyzva emeljk le, hogy a gz ne gesse meg keznket!
A fzsi id az UltraPlusz esetben rvidebb, mint a hagyomnyos tepsiknl, mivel a tet sszegyjti a prt, s az visszacsepeg az ednybe. Emiatt a hsokhoz, zldsgekhez nincs szksg vz hozzadsra. Ha a hst pirosra akarjuk stni, az utols 5-10 percre vegyk le az UltraPluszrl a tetejt! Alacsonyabb teleknl (pl. slt csirkecombok esetben) helyezzk a hst a tetbe, s abban pirtsuk meg!
Az UltraPlusz lehetsget ad arra is, hogy a ftelt s a kretet egyszerre ksztsk el: helyezzk az ednybe a hst, a tetbe pedig a rizs-, krumpli- vagy zldsgkretet, s a kettt egymsra helyezve sssk. Sok idt s energit sprolhatunk gy!
Az elkszlt teleket kizrlag manyag eszkzkkel merjk ki az UltraPluszbl, mert a fm eszkzk, ksek felsrtik a fellett. (Mg a Kanlbazr Torta is tl les!)
Ha kenyeret vagy stemnyt stsz az UltraPluszban, tapasztalni fogod, hogy a kislt tszta azonnal nem jn ki az ednybl: pr percet vrni kell. Nem szabad azonban a forr UltraPluszt az asztallaphoz tgetni, mert eltrhet!
Ugyancsak krt tehetsz ednyedben, ha fagyott, csontos hst prblsz beleerltetni.
Mg nhny szt az UltraPlusz tiszttsrl. Az edny s a tetk mosogatgpben mosogathatk, de javasoljuk, hogy mosogatszeres meleg vzben mosogasd el rgtn a hasznlat utn. Ha az tel beleg az ednybe, nem szabad srolni! ztasd mosogatszeres meleg vzbe 2 rra, slyosabb esetekben egy jszakra – ezutn mr knnyszerrel elmosogathatod.
Ha zsros kzzel fogjuk meg ednynket sts eltt, a zsr rg az edny falra, s barna folt keletkezik – ez is eltvolthat ztatssal, vagy ersebb konyhai tiszttszerekkel (pl. Konyhai Domestos). Jobb azonban, ha sts eltt letrljk ednynk kls falt. Emellett gyeljnk arra is, hogy a st bels fala tiszta legyen, mert a sttrbl az ednyre kerl kosz szintn rg az ednyre. A foltosods az edny hasznlhatsgt nem befolysolja, s nem garancilis hiba!
Tudnod kell, hogy mr az els hasznlat megltszik az ednyen, s tbb nem lesz ugyanolyan, mint jkorban.
Az elmondottakat betartva hossz ideig szp s praktikus darabja lesz konyhdnak az UltraPlusz!
Sonks zldsgtorta
Hozzvalk: 20-20 dkg gpsonka s baconszalonna felkockzva,1 csomag, fagyasztott leveles tszta, 1dl tejfl, 2 dl tejszn, 1-1 ek vaj,2 tojs, 50 dkg vegyes zldsg felkockzva fagyasztott, vagy friss) Dsztshez: pl. koktlparadicsom, pfefferoni paprika, sajt stb. Fûszerek: 1 gerezd, sszezzott fokhagyma, trkony, bazsalikom, oregno.
Elkszts: Amg a tszta kienged: Vajon zldsgeket megprolni. Szalonnt sajt zsrjban a sonkval megpirtani. Tejsznt-tejflt-fokhagyma, tojs, fûszereket sszekavarni,majd a zldsgekhez kavarni. Ha a tszta felengedett kr alakra kinyjtani. Az Ultra Plust kivajazni, bele a tsztt gy, hogy krben felrjen, s egy kicsit majd vissza is tudjuk hajtani a tetejre. Rtegenknt bele a sonks egyveleg majd a zldsges. (Kb.2x elg, nem kell tl gyakran). Vgn a tszta szleit szpen rbortani(1-2 cm szlesen), gusztusosra formzni. Tetejt zls szerint dszteni. Stõbe tenni: kb 30-40 perc, 200 fokon. Ha ksz, kivenni a tortaformbl s szpen tlalni. (sszell, mint egy torta, szeletelhetõ).
Ajnlottt Tupperware termkek: Gyrlap, Nyjt, Maxi-Mix, tlals Kristlyban
Gibanica / Horvt tel /
Hozzvalk : 2 csomag rteslap, 3 db egsz tojs, 30 dkg tehntr,15 dkg juhtr,1 dl kristlyvz,1 dl olaj, 1 dl tejfl, pici s
Elkszts : A tojsokat a sval a mix-fixben felverjk, a tbbi hozzvalval sszekeverjk. Az Ultra Pluszt kiolajozzuk. 1 sor rteslap, 1 rteg massza, rteslap, massza. A tetejre rteslap kerl. A tetejt megkenjk 1 egsz tojs, pici olaj, kevs kristlyvz keverkvel. Elmelegtett stbe tesszk. 5 percig forr stben, majd 35 percig kzepes hfokon stjk. Ha ksz, egy kicsit llni hagyjuk.
Lencse csben stve
Hozzvalk: 20 dkg lencse, 30 dkg darlt hs, 10 dkg hagyma, 10 dkg fstlt szalonna, s, bors, piros arany, 2-3 dl tejfl, 15 dkg vri sajt, 2 db tojs, egy kis liszt
Elkszts: Ss vzben puhra fzzk a lencst. A kockra vgott fstlt szalonnt az Ultra Pluszban 650W-on kiolvasztjuk fed alatt kb.5-6 perc alatt, flidben megkavarjuk. Hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt s 2 percig 650 W-on dinszteljk. Belekeverjk a darlt hst, fszerezzk s a mikrban 6-8 percig proljuk, majd jl megkeverjk s jra 6-8 percre visszatesszk. A leszrt lencsvel ezutn sszekeverjk s lentjk a reszelt sajt, tejfl, tojs s liszt keverkvel. Elmelegtett stben stjk (180 fokon) 15 percig.
Grg rtes padlizsnnal
Hozzvalk:1 db nagyobbacska padlizsn, ½ kg darlt pulyka vagy sertshs, 1 fej hagyma, s, bors, pirospaprika, 1 cs 6db-os rteslap, 3 dkg vaj, 3 ek. liszt, szksg szerint tej
A padlizsnt felkarikzzuk s beszva 1 rn t llni hagyjuk. A hagymbl, hsbl s a fszerekbl prkltet fznk. A vajbl, a lisztbl s a tejbl besamelt ksztnk. A szgletes Ultra Plust olivaolajjal kikenjk s beletertnk egy rteslapot. Erre tesznk a prkltbl, a leitatott padlizsnszeletekbl s a besamelbl.gy folytatjuk, amg tart az alapanyagokbl. A rakottas tetejre rteslap kerljn, melyet megkennk oliva olajjal. Elmelegtett 180C-os stben 35 percig stjk, majd melegen egytltelknt, eltelknt, esetleg friss saltval tlaljuk.
Rizsen slt csirkemell
Hozzvalk:1 doboz gyorsrizs, 40-50 dkg csirkemell vagy pulykamell, 3 dl tejszn, kevs vz, 4-5 ek. darabolt anansz, 1 ek. mustr, 4-5 szelet ftt csszrszalonna, a tetejre reszelt sajt vagy lapka sajt
Az Ultra Plusba ntjk a 2 zacsk rizst. Rtesszk a megmosott s befszerezett, cskokra vgott csirkemellet. Erre halmozzuk az ananszt, a mustrt, a fokhagymt, rntjk a tejsznnel elkevert ½ dl vizet .A tetejt szalonnval bebortjuk. Ezutn mikro stben 6-8 percig 750 Watton elstjk, majd stben 20-25 percig 180 C-on kszre stjk. 15 perc elteltvel megszrjuk a reszelt sajttal.
Brokkolis csirkemell szezmmagos fokhagyms rizzsel
Hozzvalk 4 fõre: 2 db csirkemell lefilzve s flbeszeletelve, csirke villmpc, 70 dkg brokkoli, 3 gerezd fokhagyma, 5 szelet bacon szalonna, 2-3 ek. oliva olaj, 3 dl tejszn, 20 dkg trappista sajt, 30 dkg rizs, 10 dkg szezmmag, 3 ek. olva olaj, s, bors
Elkszts: Az elõre bepcolt csirkemell filket az Ultra Plusz ednyben vagy Mikropluszban 3-4 per alatt elõpuhtjuk. Az Ultra Plusz edny aljba kt-hrom evõkanl olvaolajat s tejsznt ntnk, belefektetjk a hsszeleteket. Minden szelet hsra egy szelet sajtot tesznk, valamint rhalmozzuk a brokkilt, s megszrjuk az aprra vgott fokhagymval. A brokkoli tetejre 1-1 szelet bacont tertnk s megntzzk a maradk olvaolajjal valamint a tejsznnel. Befedjk s 15 percre a stõbe tesszk, majd a tetõt levve ujabb 5-6 perc alatt pirosra stjk a bacont is.
Ezalatt elksztjk a szezmmagos rizst a kvetkezõkppen: Tûzhelyen 2-3 evõkanl olvaolajon megpirtjuk a fokhagymt s a szezmmagot. Az 1 literes Mikroplussz Kannban sszekeverjk ezt a megmosott rizzsel, majd felntjk annyi vzzel, hogy ppen ellepje. A mikr legmegasabb fokozatn 8 percig fzzk, majd megkeverve, mg egyszer annyi vzzel felntve ismt 8 percre visszatesszk.
Bjtatott csirke
Hozzvalk: 1 kg csirkemell-fil, 4 zsemle, 4 tojs, 1 doboz gombakonzerv (cc. 500 g), 1 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 ek. olaj, kikenshez margarin, s, rlt bors, 1 csomag petrezselyem zldje. Tej amennyi a hst ellepi.
Elkszts: elz este a csirkehst megztatom a tejben, amibe 2 gerezd fokhagymt szzezzva elkevertem. Htbe rakom a felhasznlsig. A zsemlket beztatom, a gombt felszeletelem, az aprra vgott hagymt olajon megprolom. Beleteszem a gombt s kt gerezd zzott fokhagymt, megpirtom. Hlni hagyom. A zsemlket kinyomkodom, a petrezselyem zldet aprra vgom. sszekeverem a zsemlyt a tojssal, a lehlt gombval, petrezselyemmel, sval, borssal. A kikent UltraPlusz-ba rtegesen behelyezem a hozzvalkat. Elszr tltelk, r a szott, borsozott (szrazra trlt) hs, stb., a tetejre tltelk kerljn. A stt 180C-ra elmelegtem. Zrt fedvel beteszem az ednyt 20 percre, majd fed nlkl pirosra stm. Az ednyben hagyom pihenni, kiborts utn szeletelhet, kretknt majonzes burgonya, vagy kukorica illik hozz.
Tejsznes dis tarja
Hozzvalk: 6 szelet tarja (nem kell kikloffolni), 1 fej hagyma, 6 szelet bacon szalonna, kolbsz karikk, s bors, 2 dl tejszn, 2 dl ketchup, 2 ek.darlt di
Elkszts: A hsokat szzuk, borsozzuk zls szerint. Az Ultrapluszba kt szelet hs kz rakjunk hagyma s kolbsz karikkat, s egy szelet bacon szalonnt. A Mix-Fix-ben rzzuk ssze a tejsznt, a ketchupot a dit s ezt ntsk r a hsokra. Az Ultrapluszba sssk tetõvel 180-200C-on 1 rn t. 20 perc pihentets utn krumplis fnkkal knlhatjuk.
Tupperware termkek: Ultraplussz edny, Mix-Fix, Tupperware Konyhai Ks, Friss Torony Vgdeszka
Zldsges tszta Ultra Plusban
Hozzvalk:
4 kzepes krumpli
15 dkg szraztszta /fodros nagykocka/
20 dkg gpsonka
4 kzepes paradicsom
1 prhagyma /ha nincs finom lilahagymval is/
¼ liter tejszn
20 dkg sajt
s, bors
Elkszts:
1./ A krumplit meghmozzuk s kis darabokra vgjuk.
2./ A sonkt s a paradicsomot felkockzzuk, a prhagymt karikkra vgjuk.
3./ Az sszevgott hozzvalkat sszekeverjk a szraztsztval /nyersen, nem kell
megfzni/, hozzadjuk a tejsznt s jl megfszerezzk. Jl sszekeverjk, majd
az UltraPlusz ednybe tessszk.
4./ A reszelt sajtot az tel tetejre tertjk. Elmelegtett stben 180 oC-on 60 percig
stjk. Termszetesen mikrostben is kszthet, igy rvidebb id alatt
megpuhulnak a hozzvalk. Ekkor az utols 5 percre tegyk t az ednyt a stbe,
hogy a sajt egy picit megpiruljon.
Kenyr kovsz nlkl
Hozzvalk: (alaprecept) 50 dkg liszt (sima, flfogs) 2 mokksk. s kovszt helyettest anyagok : 1 mokksk. cukor 3 dkg leszt 2 evkanl almaecet 4,5-5 dl langyos vz Langyos vzben feloldom a st, cukrot, lesztt s az almaecetet. A kelesztben lv liszthez ntm, sszekeverem (lgy galuska tsztaszer). Kelesztem 10-15 percig. Ezutn finoman tkeverem s indul a msodik keleszts! (ez rvid id, kb.5-6 perc) Ezalatt vkonyan kikenem olvaolajjal az Ultra plusz oldalt s aljt, s a msodszor megkelt tsztt gyrlapra bortva finoman tigazgatom, (gmblytem) s az ultra Pluszba teszem. Fed nlkl hideg stbe teszem, 180 fokon szp pirosra stm. Ha magos kenyeret stk a msodik keleszts eltt teszem bele a natr magokat. Minden zest anyagot , amit az alaptszthoz szeretnk adni pl. fokhagyma, a msodik keleszts eltt keverek bele!
Stria metlt Ultra pluszban
Hozzvalk : 1/4 kg szles metlt, ¼ kg tr 4 dl tejszn, 4 tojs, mazsola 5 ek. cukor citromhj (reszelt) margarin vanlis cukor Margarinnal kikenjk az Ultra Plusz ednyt. A trba belekeverjk a tojsok srgjt, a cukrot, a mazsolt, a reszelt citromhjat s vatosan sszekeverjk a felvert tojsfehrjkkel. A tsztt kicsit sszetrjk, hozzntjk 4 dl tejsznt s sszekeverjk a trs masszval. Belentjk az Ultra Pluszba s mikrban 650 W-on 20 percig, majd stben 15 percig stjk.
Gyors kposzta Ultra Pluszban
60 dkg savany kposzta 15 dkg fstlt tarja vagy sonka 20-30 dkg apr hs 1 nagy fej vrshagyma 2-3 paprika, lehet piros s zld szn is 1 paradicsom 2 kiskanl pirospaprika rlt bors, babrlevl 3 dl forr vz 3 dl tejfl 1 kiskanl kemnyt A hozzvalkat aprra vgjuk, a fszerekkel mindent sszekevernk s az ednybe tesszk, a tejfls habarst kivve. Mikrban 10 percig magas fokozaton melegtjk, amg t nem forrsodott. Ekkor felntjk a forr vzzel s kb.300 W-on 20 percig fzzk fedvel. Majd a stben kb.20 perc alatt befejezzk. Tejfls habarssal dsthatjuk.
J tvgyat kvn: Sli Ancsa s a 24-es csoport
Baconba bjtatott fasrt
Hozzvalk: 40 dkg darlt hs, 2 tojs, 2 zsemle tejben v. vzben ztatva, s, bors, pirospaprika, fokhagymapor, zsemlemorzsa, mustr, petrezselyem zld, 15 dkg szeletelt bacon.
Elkszts: A hst a fszerekkel jl sszekeverni. A szalonnkat szp sorban
egymsra fektetni, kzpre kerl a fasrt, al s a tetejre lehet rakni vgott petrezselymet. Betakarni a szalonnkkal, alulra kerljn ahol sszer a szalonna. Az ultraplusz alagtba rakni tetvel, 200 fokon 1 ra 20 percet stni, hogy szp ropogs legyen a szalonna. Az alagtbl kivve szpen lehet szeletelni.
Csben slt burgonya hssal
Hozzvalk: 4 db kzepes mret burgonya vkonyra szeletelve, 30 dkg darlt pulykahs, 3 evkanl vaj, 2,5 dl tej, 2 db tojs, 2 dl tejfl, 2 gerezd fokhagyma,
15 dkg reszelt sajt, frissen rlt bors, slt csirke fszerkeverk, s, aprra vgott petrezselyem.
Elkszts: Az Ultraplusz edny aljra kenjk a vajat, betertjk a burgonyval, megszzuk
Rtesszk a hst s megszrjuk a fszerkeverkkel. A maradk burgonyval bebortjuk. A Mix-fixbe ntjk a tejet, a tejflt, a 2 db tojst, az aprra vgott fokhagymt, a borsot, st s a petrezselymet, sszerzzuk, majd rntjk a rakottas tetejre. Reszelt sajtot tesznk a tetejre s 650 W-on
30 percig mikrzzuk, amg a burgonya megpuhul. Kzben 180C-ra elmelegtjk a stt s mg ebben is 15 percig pirtjuk az tel tetejt
Karfiolfelfjt
Hozzvalk : Kb. 1-1,5 kg karfiol, rzsira szedve 1 nagy tejfl (450ml) 20 dkg gpsonka 20 dkg fstlt sajt 1 evkanl margarin vagy vaj 6 egsz tojs s, rlt bors, rlt szerecsen di Elksztse: Az aprra szedett, vgott karfiolt szzuk, szerecsen dival megszrjuk, kevs vzzel Ultra Plusz ednybe rakjuk. Tetejre egy kanl margarint tesznk. Az ednyt tetvel egytt 600 W-on 20 percre a mikroba tesszk. A tejflt, tojst s a fszereket sszekeverjk, belerakjuk a reszelt sajtot, a kockra vgott sonkt, s rntjk a karfiolra. 180 fokra melegtett stben, fed nlkl 15-20 percig stjk.
Nem lehet abbahagyni csirke / Pestin Irn receptje /
Beszs utn a csirkedarabokat papriks lisztbe forgatjuk. Vajjal, vagy margarinnal kikent ULTRA plusz ednybe egyms mell tesszk.
A tetejre lila hagymt karikzunk.
3-4 dl tejflt, 1 dl olajat, 1 teskanl telzestt, 2 gerezd sztnyomott fokhagymt, 10 dkg reszelt sajtot sszekevernk s a hagyma tetejre ntjk.
Fedvel 8 percre 650 W-on proljuk. Ezutn elmelegtett stben 10-12 percig stjk fed nlkl.
Amg a stben sl a mikro kannban hjban ftt burgonyt kszthetnk.
A burgonyt megmossuk, megszrjuk a hjt. 600 W-on 6-8 perc a mennyisgtl fggen.
Sonks brokkolilepny
Hozzvalk: a lepnyhez: 25 dkg liszt, 1 tojssrgja, s, 5 dkg margarin, 2-3 ek langyos vz. A tltelkhez: 50 dkg brokkoli, szdabikarbna, 15 dkg sonka, 2 tojs, 2 dl tejfl, rlt fehr bors. A tetejre : 5 dkg reszelt sajt.
Elksztse: A tszthoz valkat gyorsan sszegyrjuk, s legalbb fl rra htszekrnybe tesszk. Ezalatt a brokkolit megtiszttjuk, lobogva forr enyhn ss, szdabikarbns vzben roppansra proljuk, majd lecsepegtetjk. Hasznljuk a Tlalmestert vagy a Mikroprolt. A szdabikarbnbl csak kshegynyi kell a vzbe, ettl marad szp, lnk a brokkoli szne. A tsztt kinyjtjuk, s az Ultraplusz ednynk aljt s szleit kibleljk vele, eltte az ednyt vkonyan kenjk meg a margarinnal. A sonkt kockra vgjuk, a tsztra szrjuk, a brokkolit pedig csinosan elrendezzk rajta. A felvert tojsokat a tejfllel elhabarjuk, szzuk, borsozzuk, vgl a brokkolira ntjk. Hasznljuk a Mix-Fixet vagy a Maxi-Mixet. Tetejre a reszelt sajttal meghintve, forr stbe tolva megstjk. 45-50 perc alatt elkszl, forrn tlaljuk.
CUKKINIVEL S PADLIZSNNAL RAKOTT SPAGETTI
Hozzvalk:30 dkg spagetti, s, rlt bors, 2 db cukkni, 3 dl tej vagy tejszn, 3 db tojs, Rama margarin (a tl kikenshez), 10 dkg reszelt sajt (a tetejre)
A spagettit a tlalmesterben kifzzk, leszrjk s lecsepegtetjk. A cukknit s a padlizsnt megmossuk, majd hosszban vkony szeletekre vgjuk. A padlizsnt beszzuk, nhny percig llni hagyjuk, majd lebltjk. (A Szrcsodba szedve a vizet lecspgtetjk, gy elveszti a kesernys zt.) A 3 l-es Ultapluszba rakjuk, de eltte kikenjk margarinnal. Egy rteg spagettit belerakunk. Cukkni s padlizsnszeletekkel befedjk, majd jabb adag spagetti kvetkezik. A rtegezst addig folytatjuk, amg a hozzvalkbl tart, gyelve arra, hogy a tetejre cukkni, padlizsn kerljn.
A tejet a tojsokkal sszekeverjk, sval, pici borssal zestjk s a tsztra ntjk. A tetejt reszelt sajttal meghintjk s elmelegtett stben szp aranysrgra stjk. Stben 160 C fokon, 25-30 perc.
Elksztsi id: 1 ra (brahm Ica receptje)
GOMBS RAGU BURGONYAKABTBAN
Hozzvalk: 40 dkg pulyka- vagy csirkemell,1 prhagyma, 20 dkg gomba, 1-1 zld s piros paprika, 1 ek. Olaj, s, bors, 2 + 1 dl tejszn, 2 ek. Finomliszt, 1 kis csokor petrezselyem, 80 dkg burgonya, 3 tojs srgja,8 dkg vaj vagy margarin, rlt szerecsendi
Minden hozzvalt cskokra vgunk. A Mikropluszba megfzzk a krumplit. Az Ultrapluszba tesszk az olajat s a hst. 5 percre 600 W-on lefeddve betesszk a mikrba. Utna rtesszk a hagymt, gombt, paprikt, megszzuk, borsozzuk. jra lefedjk s visszatesszk 10 percre. A 2 dl tejsznbe tesszk a lisztet, rntjk a hsra s 2 percre visszatesszk. A krumpliprt tojssrgjval, a tejsznnel kikeverjk. A hsra rtertjk a krumpliprt s a stbe betesszk pirtani 10-15 percre 180 C fokon.
Tupperware termkek: ks, vgdeszka, Mix-fix, krumplinyom, kanlbazr torts, Ultraplusz, fszeresek, kever mesterfogs (Dgi Bln receptje)
GOMBS VAGDALT
Hozzvalk: 50 dkg darlt hs, 30 dkg gomba, 20 dkg rizs, 1 fej vrshagyma, 1 tojs, 1 zsemle, 2 dl tejfl, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejszn, 1 ek. olaj, s, rlt bors, piros paprika, 1 cs. Petrezselyem, sajt.
Elksztse: A hagymt olajon a Mikropluszban kicsit megfuttatom. A vkonyra szeletelt gombt beleteszem, valamint r a st, borsot, petrezselymet. Ngy percig 700 W-on prolom.
Az Ultrapluszba beleteszem a rizst, 5 ek. vzzel meglocsolom. A darlt hsbl, zsmlbl, fokhagymbl, tojsbl fasrt alapot ksztek. Rhelyezem a fele hst a rizsre, erre a prolt gombt, majd a tetejre a maradk hst.
Mix-fixben sszerzom a 3 ek. vizet, a tejflt s a tejsznt, majd rntm a hsra. 700 W-on a mikrban 10 perc. Majd a stben 180 C fokon fedvel 10 perc, majd vissza a reszelt sajttal mg 5 percre, hogy rpiruljon.
Tejfls csirkecomb:
A csirkecombokat megmossuk, brt eltvoltjuk. Tejflbe forgatjuk s az Ultrapluszba helyezzk egyms mell. Ss vzzel felntjk gy, hogy a csirke combok felig rjen a vz. Tet nlkl 20-25 percig 200 fokon stjk, majd megszrjuk reszelt sajttal, s tovbbi 20-25 percig stjk.
A stsi id fgg a st milyensgtl, s a csirke kortl!
Kretet csak azoknak ajnlok, aki nem fogyzik, kret nlkl ugyanis nagyon j ftel a sztvlaszt dithoz.
Hasznlt termkek:
ks, ultraplusz, sajtreszel
Rakott zldbab:
Hozzvalk: 40-50 dkg zldbab, 25 dkg darlt pulykahs, s, bors, majornna, hsfszer, hagyma, tejfl, 1-2 tojs, sajt
A zldbabot a mikroprolban 15 perc alatt megproljuk. (sval, vegetval megszrhatjuk). Az aprra vgott hagymt olajon vegesre proljuk, majd rdobjuk a darlt hst. zls szerint fszerezzk, majd ha megdinszteltk, hozzkeverjk a tejflt, tojst, egy kis reszelt sajtot. A kiolajozott ultrapluszban (de a szilikon kirlyban is isteni) egy rteg bab, egy rteg hs megoldssal rakottast ksztnk. A tetejre tejflt s sajtot tesznk. 30-35 perc alatt lass tzn kszre stjk.
Kicsit hagyjuk a formban kihlni, majd tlcra bortjuk, s a vkony szeletekre vgva tlaljuk.
Sonkba tekert sprga
A sprgt cukros vzben megproljuk. Prgai sonkba tekerjk. Az Ultra plusz tetejt kivajazzuk. A sprga tekercseket beletesszk gy, hogy a sprga hegye az edny vge fel legyen. 2 tejflt, 3 tojst, 2 – 3 evkanl mustrt, borsot sszekevernk, a tekercsekre ntjk, reszelt sajttal megszrjuk. Mikrban 12 perc, vagy stben 20 perc alatt sl meg. A mikrbl tehetjk a stbe pirulni.
Slt csirkt adunk hozz.
A csirke darabokat olvasztott vaj, egy kvskanl pirospaprika, bors, provanszi fszer, s keverkvel kenjk meg. Az Ultra plusz ednybe tesszk. Msfl kg csirke prolsi ideje mikrban 15 perc. A prolsi id 10 deknknt 1 perccel n. Elmelegtett stben pirtjuk.
Az ultra plussz ednybe tesszk a csirkt, a tetbe a sprgt. A tett az ednyre tve egyszerre tehetjk a mikrba. A stbe egyms mell tve egytt pirulhat.
SONKS SAJTOS CSIRKEROPOGS (Ultra+)
Hozzvalk: 40 dkg csirkehs, 20 dkg fstlt sonka, 10 dkg fstlt sajt, 2 dl tej, 2 dl tejfl, 2 tojs, 1 vastag szelet kenyr, 5 dkg vaj, s, bors
Elkszts: A csirkehst s a sonkt apr kockkra vgjuk. A kenyeret a tejben megztatjuk s a hsokkal meg a vajjal sszekeverjk. Szzuk, borsozzuk, s kivajazott Ultra + ednybe tesszk. A sajtot lereszeljk, s felt a tojsokkal s a tejfllel Mix-fixben sszerzzuk. A hsra a ntjk s rszrjuk reszelt sajt msik felt is. Lefedve, mikroban 15 perc alatt 650 W-on elfzzk. Majd jabb 15 percre elmelegtett stbe toljuk. Kzepes lngon, az utols 5 percet fed nlkl stjk.
Lecss hs
Hozzvalk: 1 db kzepes hagyma, 1 db nagy fehrpaprika, 3 db paradicsom, ½ kg pulykamell, s, bors, vegeta. ntet a tetejre: 1 dl tej, 1 pohr tejfl, 2 ek liszt. ( Mix-Fixben sszerzzuk)
Elksztse: A zldsgeket kockkra vgjuk s 1 dl olajon 3-4 percig proljuk a Ultrapluszban. Ezutn a cskokra vgott pulykt rhelyezzk, ezt 5 percre visszatesszk a mikrba, majd ezutn rntjk az ntetet s 10 percre ismt visszatesszk. Kretknt: ss burgonya vagy tszta.
Tejsznes dis tarja
Hozzvalk: 6 szelet tarja (nem kell kiklopfolni), 1 fej hagyma, 6 szelet bacon szalonna, kolbsz karikk, s bors, 2 dl tejszn, 2 dl ketchup, 2 ek.darlt di
Elkszts: A hsokat szzuk, borsozzuk zls szerint. Az Ultrapluszba kt szelet hs kz rakjunk hagyma s kolbsz karikkat, s egy szelet bacon szalonnt. A Mix-Fix-ben rzzuk ssze a tejsznt, a ketchupot a dit s ezt ntsk r a hsokra. Az Ultrapluszba sssk tetõvel 180-200C-on 1 rn t. 20 perc pihentets utn krumplis fnkkal knlhatjuk.
|