fogyis receptek
2007.03.04. 10:19
Fogykrs receptek: Szl- s rizsdita
Htf
Ebd: Currys hal rizzsel s szlvel. 10 dkg tetszs szerinti halfilt kevs ss vzben megprolunk. A halat flrerakjuk. A levt egy tojs srgjval, 2 evkanl tejsznnel, egy-kt kvskanl curryporral simra keverjk. Kis lngon lland kevers mellett besrtjk. A halra ntjk s 3 dkg ftt rizzsel, 10 dkg felmelegtett szlvel tlaljuk.
Vacsora: Sajtos szl- s srgarpasalta. 20 dkg friss, ropogs srgarpt felszeletelnk, 15 dkg szlvel s 10 dkg kockra vgott juhsajttal gazdagtjuk. Saltalvel meglocsoljuk s zszsval dsztjk.
Kedd
Ebd: Tojsos omlett szlvel. Kt tojst habosra felvernk, fszerezzk, majd teflonstben omlettet ksztnk belle, majd sszecsavarjuk, cskokra szeleteljk. 4 dkg puhra fztt rizzsel, 10 dkg flbevgott s felmelegtett szlvel tlaljuk.
Vacsora: Vegyes gymlcssalta prizsival. 15 dkg szlhz tesznk 1 hmozatlan, gerezdekre vgott krtt, egy felszeletelt kivit, s 15 dkg prizsit. Citrommal zestjk.
Szerda
Ebd: Borjszelet spenttal s rizzsel
10 dkg szeletekre vgott borjhst vagy (ms sovny hst) teflonstben kevs olajon megstnk. 4 dkg puhra fztt rizzsel s 20 dkg dinsztelt spenttal tlaljuk (1 evkanl sovny tejfllel zesthetjk).
Vacsora: Salta szlvel s marhanyelvvel
Egy fej saltt elkevernk saltalvel s 15 dkg szlvel. 10 dkg finoman felszeletelt fstlt marhanyelvvel tlaljuk.
Cstrtk
Ebd: Boros sonka szlvel
10 dkg zsiradkszeglytl megfosztott ftt sonkt vastagon felszeletelnk. 1 kis fej hagymt kt kvskanl olajon vegesre dinsztelnk, negyed deciliter vrs- vagy fehrborral felntjk, majd 10 dkg fehr szlt adunk hozz. Kicsit sszefzzk, 1-2 kvskanl hidegen kikevert burgonyaliszttel dstjuk, s a teflonstben felforrstott sonkval tlaljuk.
Vacsora: Tejberizs szlvel
5 dkg rizst 10 dkg szlvel 4 dl feles tejben megfznk. Fahjjal s szaharinnal destjk.
Pntek
Ebd: Csirkecomb szlvel tlttt uborkval.
Egy kisebb saltauborkt meghmozunk, a vgt levgjuk, 5 centimter hossz darabokra szeleteljk, maghzt vatosan kivjjuk. 15 dkg szlvel dinszteljk. Az uborkadarabokat ll helyzetben szlvel megtltjk. Grillezett csirkecombbal tlaljuk.
Vacsora: Zeller rizzsel s szlvel
Egy nagy kerek zellert szeletekre vgunk, kevs erlevesben megproljuk, 5 dkg ftt rizst 10 dkg felforrstott szlvel sszekevernk s a zellerrel tlaljuk. Saltt is fogyaszthatunk hozz.
Reggeli: 1 szelet korps kenyr vagy zsemle, kevs flzsros vajjal. Ehhez zls szerint kt evkanl sovny tr vagy 2 dkg sovny sajt 5 szlszemmel.
Tzrai: 2 dl szll (cukrozatlan)
Uzsonna: 2 dl tej, egy szelet Abonett, 5 dkg szl
Italok: 2 cssze kv vagy orosz tea. Tetszs szerinti mennyisg gygytea s msfl liter ntriumszegny svnyvz.
A rizsre vonatkoz mennyisgi adatok mindig a szraz, (nyers) slyra vonatkoznak.
Fogykrs receptek: tojsdita
Htf
Reggeli: fl grpfrt, 3 kemny tojs, kv;
ebd: 3 tojs, kv;
vacsora: 3 tojs, vegyes salta, 1 pirts.
Kedd
Reggeli: fl grpfrt, 1-3 tojs, kv;
ebd: 3 tojs, tea;
vacsora: 1 nagy szelet slt hs, zldsalta vagy savany kposzta.
Szerda
Reggeli: fl grpfrt, 1-3 tojs, kv;
ebd: 2-3 tojs, spent, paradicsom vagy paradicsoml;
vacsora: fl grillcsirke, uborka, paradicsom.
Cstrtk
Reggeli: fl grpfrt, 1-3 tojs, tea;
ebd: vegyes salta, grpfrt, kv;
vacsora: 2-3 tojs, tr, 1 szelet pirts.
Pntek
Reggeli: fl grpfrt, 1-3 tojs, kv;
ebd: 1-2 tojs, tea;
vacsora: slt hal (nem panrozva), vegyes salta.
Szombat
Reggeli: fl grpfrt, 1-3 tojs, kv;
ebd: gymlcssalta;
vacsora: 1 nagy szelet slt hs, paradicsom, uborka, tea.
Vasrnap
reggeli: fl grpfrt, 1-3 tojs, kv;
ebd: hideg tykhs, paradicsom, ftt kposzta, srgarpa;
vacsora: zldsgleves, grpfrt, tea.
A dits recepten ne vltoztassunk, mert mindazon sszetevket tartalmazza, amelyek a kra alatt a testi er fenntartshoz szksgesek. A dita kt htig tart, de kt, nem egymst kvet htig (egy ht sznettel) zsiradkot, sznhidrtot tovbbra sem szabad fogyasztani. Szigor betartsa mellett kt ht alatt 5-6 kilogrammot lehet fogyni. A kra ideje alatt alkoholt tilos fogyasztani.
Marhahs paradicsomos zldsgekkel
Megmosunk s szrazra trlnk egy szelet (10 dekagrammos) marhahst. Megtiszttunk s felkockzunk 20 deka cukkinit. A hst mindkt oldaln megpirtjuk 1 teskanl forr olajban. Hozzadjuk a cukkinit, s rvid ideig egytt stjk. Sval, borssal zestjk, vgl hozzadunk 15 deka darabolt konzervparadicsomot. Fl franciakenyrrel fogyasztjuk. (300 kalria, 26 gramm fehrje, 23 gramm sznhidrt, 9 gramm zsr)
Virslis zldsgleves
Megtiszttunk s kisebb kockkra vgunk 12,5-12,5 dekagramm burgonyt, srgarpt s deskmnyt. 1 teskanl vajban vagy margarinban pr percig proljuk a zldsgeket, majd felntjk 4 deciliter zldsglevessel. 7-10 percig fzzk, sval, borssal fszerezzk, s belevgunk 1 szrnyashsbl kszlt virslit. (315 kalria, 14 gramm fehrje, 29 gramm sznhidrt, 15 gramm zsr)
Zldsgdita
7 nap zldsg – 7 kil mnusz
A klnbz zldsgflk alacsony energiatartalmak, viszont rtkes tpanyagokban rendkvl gazdagok. Magas rosttartalmukkal segtik az emsztst, vzhajt hatsuk rvn mregtelentik a szervezetet, s gyorstjk a zsrgetst is. A htnapos „zld dita” teht nemcsak eredmnyesen karcsst, de egszsgess s szpp is tesz minket. Amire szksgnk lesz: napi egy kil zldsg s egy gymlcscentrifuga.
1. nap
Ez a legnehezebb. Csak folyadkot fogyaszthatunk: legalbb hrom liter zldsglevet.
2. nap
Egynk meg egy teljes kil zldsget! Brmilyen fajtt vlaszthatunk, s azt is eldnthetjk, hogy nyersen esszk-e, vagy inkbb levesnek, prolva, stve, esetleg grillezve. Hasznlhatunk klnfle fszereket s olvaolajat is.
3. nap
A zldsgek mellett megengedhetnk magunknak kt szelet barna kenyeret is.
4. nap
Zldsg brmennyi, brmilyen mdon elksztve, s fl kil gymlcs.
5. nap
Reggelire joghurt vagy kefr, napkzben minl tbb zldsg.
6. nap
Reggelire tejes kv, napkzben zldsg, grillezve, prolva vagy fzve. Vacsorra gymlcs.
7. nap
Brmennyi zldsget ehetnk, kt szelet barna kenyrrel, egy pohr joghurttal s fl kil gymlccsel.
Nagyon fontos, hogy a kra sorn naponta legalbb hrom liter folyadkot fogyasszunk. Ihatunk svnyvizet, tet (termszetesen cukor nlkl), zldsglevet, st, egy pohrka szraz bort is.
Ne feledkezznk meg a testmozgsrl sem, stljunk, kocogjunk vagy biciklizznk legalbb egy fl rt mindennap.
Fszeres krumplipr gombval
Fl doboz burgonyaprporbl prt ksztnk. Megtiszttunk s aprra vgunk 25 dekagramm gombt s 2 szl jhagymt. sszekockzunk 5 deka ftt sonkt. A gombt 1 teskanl vajban vagy margarinban pr percig pirtjuk. Hozzadjuk a hagymt, a sonkt, 2-3 evkanl zldsglevest s 1 teskanl tejflt, majd egyszer felforraljuk. Sval, borssal zestjk, belekevernk egy kevs finomra vgott zldfszert, s a tejsznes gombhoz tlaljuk. (310 kalria, 21 gramm fehrje, 26 gramm sznhidrt, 11 gramm zsr)
Spentos-lazacos tszta
Ss vzben megfznk 4 dekagramm tsztt. Megtiszttunk s felkockzunk 1 hagymt s 1 gerezd fokhagymt, majd 1 teskanl olajban vegesre pirtjuk. Hozzadunk 5 deka mlyhttt spentot, s rvid ideig proljuk. Kockra vgunk 5 deka fstlt lazacot, majd a spenttal egytt a tszthoz keverjk. (305 kalria, 24 gramm fehrje, 34 gramm sznhidrt, 10 gramm zsr)
Papriks burgonyatl
15 dekagramm ftt burgonyt felkarikzunk. Fl-fl srga s piros hs paprikt megmosunk s kockra vgunk. Megtiszttunk 1 kisebb fej lilahagymt, s szintn felkockzzuk. Felforrstunk 1 evkanl olajat, megpirtjuk benne a burgonyt. Hozzadjuk a hagymt meg a paprikt, s rvid ideig egytt pirtjuk. Msfl szelet zsrszegny sajtot kockra vgunk, s szintn a burgonyhoz adjuk. Fl csokor finomra vgott snidlinget szrunk a tetejre. (305 kalria, 13 gramm fehrje, 34 gramm sznhidrt, 13 gramm zsr)
|